Korisnici Samsung Galaxy mobitela koji svaku priliku iskoriste za fotografiranje, snimanje videa i uređivanje sadržaja brže od ostalih ostaju bez dragocjenog prostora za pohranu. Videozapisi znaju biti iznimno veliki, no to nije jedini razlog. Moguće je da trošite puno prostora i zbog načina na koji funkcioniraju sigurnosne kopije u Samsung Galeriji.
Svaki put kad uredite fotografiju ili videozapis u Samsung Galeriji, aplikacija automatski stvara skrivenu sigurnosnu kopiju izvornog sadržaja. Te se kopije nazivaju “sigurnosne kopije prije uređivanja” i nisu dostupne unutar same aplikacije Galerija – osim ako ne poništite neku raniju izmjenu i vratite izvornu verziju.
Osim toga, ako podatke s jednog Galaxy mobitela prenosite na drugi putem Smart Switcha, te nevidljive kopije prenose se zajedno s ostatkom sadržaja. Na novom uređaju tako mogu završiti skrivene sigurnosne kopije nastale kroz nekoliko generacija Samsung Galaxy mobitela.
Dobra vijest je da te skrivene kopije možete obrisati i tako povratiti zauzeti prostor.
Kako funkcioniraju sigurnosne kopije prije uređivanja?
Sigurnosne kopije prije uređivanja izvorne su verzije vaših fotografija i videozapisa koje Samsung mobitel čuva u pozadini. Njihova jedina svrha je omogućiti vam da uređenu fotografiju ili videozapis vratite u izvorno stanje – čak i nakon što ste već spremili izmjene.
Brisanjem tih kopija ne brišete fotografije ni videozapise iz Samsung Galerije. Na neki način, to je kao da dobivate besplatan prostor natrag – a potencijalno ga može biti i dosta. Ako često uređujete fotografije i videozapise, te sigurnosne kopije s vremenom mogu zauzeti i nekoliko gigabajta.
Upozorenje: Ako mislite da biste u budućnosti mogli htjeti poništiti neke izmjene i vratiti izvorne verzije, nemojte brisati odgovarajuće sigurnosne kopije.
Kako obrisati sigurnosne kopije prije uređivanja
Sigurnosnim kopijama prije uređivanja ne možete pristupiti putem aplikacije Samsung Galerija. Potrebno je koristiti Device Care.
- Otvorite Postavke > Device care > Pohrana. Ako na uređaju postoje sigurnosne kopije prije uređivanja, vidjet ćete prijedlog Pregled datoteka.
- Dodirnite Pregled datoteka, odaberite sigurnosne kopije koje želite ukloniti, zatim dodirnite Izbriši (ili Izbriši sve) i potvrdite.
Ako na zaslonu Device Care > Pohrana ne vidite prijedlog za pregled sigurnosnih kopija prije uređivanja, to znači da na vašem uređaju takvih kopija nema.
Napomena: Gornji snimci zaslona snimljeni su na glavnom zaslonu Galaxy Z Fold 8, koji koristi tabletni raspored One UI sučelja. Izgled će se malo razlikovati ako ovim izbornicima pristupate na standardnom Galaxy mobitelu ili na vanjskom zaslonu Folda. Koraci su, međutim, u osnovi isti na svim uređajima, uključujući i Galaxy Tabove.
Sučelje može izgledati drugačije i ako koristite stariju verziju One UI, što se vidi na snimcima zaslona u nastavku.
Pregledajte najnovije Galaxy ponude
Samsung Store
Izvor: SamMobile







